Binnen de TCM neemt het gebruik van Chinese kruiden een belangrijke plaats in. Ongeveer 70% van alle klachten wordt behandeld met kruidenformules. De Chinese kruidentherapie (ook wel kruidengeneeskunde of Chinese fytotherapie genoemd) is al vele duizenden jaren oud. Dat wil niet zeggen dat het geen moderne toepassingen kent. Tot op de dag van vandaag wordt er in China nog steeds onderzoek gedaan naar de toepassing van Chinese kruiden en kruidenpreparaten.
Alles wat voorkomt in de natuur heeft, of liever gezegd is, energie. Alle planten, kruiden en voedingsmiddelen hebben hun eigen energie. Je merkt zelf dat het verschil maakt of je rauwkost eet of stamppot, pepermunt of gember.
Alle kruiden zijn in te delen naar energetica. Ze zijn heet, warm, koel of koud. Hierdoor heeft een kruid dus een verwarmende of verkoelende werking op het lichaam. Wanneer iemand een ontsteking heeft of koorts wil je warmte afvoeren. Dan worden er dus koude of koele kruiden ingezet. Daarnaast hebben ze een smaak. Zoet, scherp, zout, zuur of bitter. De smaak zorgt voor een bepaalde richting/beweging in het lichaam. De scherpe smaak spreidt en stuurt de energie naar buiten. Een zure smaak geeft de tegengestelde beweging en trekt juist samen.